Groene kaart voor youngtimers

20 augustus 2024

Verzekeren en financieel

Mark Reus

Gaat u met uw youngtimer naar het buitenland? Let dan op dat u in het bezit bent van een geldig internationaal verzekeringsbewijs. Deze groene kaart kan u namelijk veel ellende besparen.

Ieder voertuig dat wordt verzekerd krijgt van de verzekeraar een internationaal verzekeringsbewijs (IVB). Dit fysieke of indien gewenst digitale document toont aan dat het voertuig is verzekerd.

1252

De groene kaart

Vanwege de kleur wordt het IVB ook wel de groene kaart genoemd. Hoewel de naam anders doet vermoeden, is het niet in alle landen verplicht dat de groene kaart ook op groen papier is geprint. Sinds juli 2020 wordt in veel landen een afdruk op wit papier ook geaccepteerd.

Op het IVB staat altijd de volgende informatie:

·       Het IVB-nummer, bestaande uit een landcode, de code van uw verzekeraar.

·       Kentekennummer van uw youngtimer.

·       De dekking van het voertuig.

·       Tot wanneer het IVB geldig is.

·       In welke landen het verzekerde voertuig gedekt is.

·       Aanvullende informatie zoals telefoonnummers voor noodgevallen

Is de groene kaart verplicht?

Het is in Nederland en binnen de Europese Unie niet verplicht om de groene kaart altijd op zak te hebben als u in uw youngtimer rijdt. Wel moet u altijd kunnen aantonen dat uw voertuig is verzekerd. Instanties kunnen dit ook zelf controleren. Bij het Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) staat namelijk geregistreerd of uw youngtimer is verzekerd.

Wij raden u desondanks aan om de groene kaart altijd in uw auto te bewaren. Heeft u alleen een digitale versie? Zorg er dan voor dat u deze heeft gedownload op uw smartphone of een ander digitaal apparaat. Er is namelijk niet overal in Europa een stabiele internetverbinding.

Omdat de opzet van het document in heel Europa hetzelfde is, kunnen ook autoriteiten in het buitenland eenvoudig uw gegevens lezen als dat nodig is.

Ook heeft u bij pech of een ongeluk direct de contactinformatie van uw verzekeraar bij de hand. Bij het invullen van een schadeformulier heeft u bijvoorbeeld het IVB-nummer nodig.

Buiten de Europese Unie is de groene kaart wel verplicht.

Groene kaart caravan of aanhanger

Rijdt u regelmatig met een caravan of aanhanger achter uw youngtimer? Als deze minder dan 750 kilogram weegt valt deze onder de groene kaart van uw auto. 

Boven dit gewicht heeft de aanhanger of caravan een eigen kenteken en heeft het voertuig in Duitsland, Polen en Spanje een eigen groene kaart nodig.

Groene kaart geldigheid

De groene kaart is geldig zolang u een verzekering op uw youngtimer heeft. Als u uw autoverzekering verlengt of bij een nieuwe partij afsluit, ontvangt u automatisch van uw verzekeraar een nieuwe groene kaart met een actuele geldigheidsdatum.

Zodra u uw verzekering opzegt, is de groene kaart nog geldig tot één maand na het afgelopen van uw verzekering. Controleer daarom regelmatig hoe lang uw groene kaart nog geldig is.

Bent u uw groene kaart kwijtgeraakt of heeft u deze niet ontvangen? Dan kunt u deze meestal kosteloos opnieuw aanvragen bij uw verzekeraar. Bij ons kunt u de groene kaart online downloaden of opnieuw per post naar het gewenste adres toesturen.

20 augustus 2024

Verzekeren en financieel

Mark Reus

Youngtimerverzekering

Bent u al de trotse eigenaar van een sportwagen of zelfs collectie, maar bent u niet tevreden met uw huidige verzekering? Via onze website kunt u eenvoudig een offerte opvragen.

Offerte aanvragen